Gotowanie to tylko jedna z wielu metod przygotowywania żywności i to niekoniecznie najciekawszą. Zwykłe gotowanie w wodzie pozbawia warzywa i mięso walorów smakowych, ponieważ aromaty i liczne składniki odżywcze ulegają wygotowaniu i przedostają się do wody. Aby zachować walory gotowania i jednocześnie nie tracić smaku, opracowano metodę noszącą francuską nazwę sous vide. Polega ona na gotowaniu produktów zapakowanych próżniowo w niskiej temperaturze. Gotowanie metodą sous vide sprawia, że przyrządzane w ten sposób potrawy mają znakomity smak i zapach. Do gotowania w ten sposób potrzebna jest pakowarka próżniowa, która pozwala zapakować gotowaną żywność w foliowy woreczek. Dzięki szczelnemu pakowaniu i stosunkowo niskiej temperaturze gotowanie odbywa się powoli i bardzo równomiernie. Mięso przygotowywane w ten sposób nie traci nic ze swojego aromatu i zapachu. Z uwagi na niską temperaturę wody, proces przyrządzania potraw wydłuża się do kilku, a niekiedy nawet kilkunastu godzin, jednak efekty są tego zdecydowanie warte.